Romanian Go Forum

Forumul jucatorilor romani de Go
You are not connected. Please login or register

Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea

Go down  Message [Page 1 of 1]

1Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea Empty Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea on Wed Dec 24, 2014 9:02 am

kirugoro


Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea Logo

 Club Sportiv GO VEST Oradea este continuatorul mişcării de GO orădene, din anii `80. El a fost înfiinţat în anul 2009 de către Vasile Bunea, Chiş Dorin, Mircea Bujor şi Ormoş Gabriel, cu scopul de a strânge rândurile vechilor jucători, de a promova jocul şi valorile sale şi de a forma noi jucători, cu precădere în rândul tinerilor.
         Încă din primul an de existenţă, clubul orădean s-a impus pe plan naţional printr-o susţinută activitate. Astfel, prin membrii săi el a fost reprezentat la cele mai puternice competiţii Cupa Ambasadorului Japoniei la GO (Bucureşti), Cupa Shusaku (Târgu Mureş), Cupa Walter Schmidt (Timişoara) ajungând ca din anul 2010 să fie la rândul său organizatorul unui turneu naţional, a cărui miză este trofeul Radu Baciu. În timp, ca o recunoaştere a valorii sale, jucători valoroşi din toată ţara (Bucureşti, Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Sibiu etc.) au ales să joace sub culorile sale, în momentul de faţă cel mai puternic jucător fiind Mihai Liţă, 2Dan.
            Momentan suntem in vacanta, dar in 2015 vom relua intalnirile săptămânale într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria Oradea, în centrul oraşului. Clubul dispune de logistica necesară atât desfăşurării şedinţelor de club cât şi a competiţiilor de GO.
          Am fi bucuroşi să împărtăşim experienţa noastră celor ce vor să facă din GO o cale în viaţă sau fie şi numai un prilej de relaxare. Dacă eşti atras de calea GO-ului, eşti binevenit în mijlocul nostru!

http://www.proexpedition.org

2Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea Empty Re: Asociatia Club Sportiv GO VEST Oradea on Wed Dec 24, 2014 12:11 pm

kirugoro


Ca şi în multe alte cazuri, şi la Oradea anii de glorie ai GO-ului au fost anii `80. Atunci, sub oblăduirea Clubului „Poligraf” s-a cristalizat un nucleu de jucători care, deşi o porniseră de la zero, au reuşit în câţiva ani să treacă de bariera „one digit kyu”.
Clubul luat fiinţă în 1986, având pe atunci 6 membri: Arpad Biro, Tiberiu Deac, Csaba Katona, Istvan Peter, Vladimir Muraru şi Mircea Lazăr, la care în timp s-au alăturat Vasile Bunea, Dorin Chiş, Gabriel Ormoş, Emil Cotoc, Marius Vandici, Robert Iuhas, Flaviu Lazăr şi alţii.
Sala de joc era o odaie mică, pusă la dispoziţia noastră săptămânal câte două ore. În atmosfera romantică, asigurată de ambianţa muzicală a unui curs de dans ce se desfăşura în paralel în sala mare a clubului, se jucau partide pasionante şi jocul ne prindea atât de tare încât atunci când clubul se închidea, continuam la restaurantul din colţul străzii.
În cenuşiul acelor ani pata de culoare adusă de jocul de GO a strâns în jurul gobanurilor peste 20 de jucători, majoritatea elevi sau studenti, care odată cu deschiderea adusă de căderea regimului comunist s-au risipit sau şi-au schimbat priorităţile neglijând GO-ul. Au rămas fideli pasiunii lor Mircea Lazăr, Vasile Bunea, Arpad Biro, Gabriel Ormoş, Marius Vandici, Emil Cotoc, care au organizat competiţii la nivel naţional cum ar fi Cupa Felix, Optimile Cupei României din 1995, totul culminând cu organizarea în 1996 la Băile Felix a primului Campionat European de GO pentru tineret, în paralel cu finala Cupei ING, cu sprijinul deosebit al FRGO prin intermediul neobositului Radu Baciu, care-şi făcuse un mod de viaţă din a colinda ţara pentru organizarea de concursuri şi promovarea GOului, şi a Fundaţiei Sakura, reprezentată de doamna Carmen Mateescu.
În paralel cu activitatea competiţională s-a urmărit şi promovarea GO-ului în rândul elevilor de către prof. Vasile Bunea, în colaborare cu DJTS Bihor, reuşindu-se chiar organizarea unei tabere de GO de o săptămână la Buşteni, în decembrie 1996.
După acest an fast, „capitalismul sălbatic” a reuşit să împrăştie ultimii jucători rămaşi pe metereze. GO-ul a hibernat până în anul 2004, când a ieşit din nou la suprafaţă. Între timp lumea se schimbase şi Internetul rezolvase cel mai mare handicap –găsirea unor parteneri de joc – dar nostalgia serilor de club şi a jocului la tablă i-a adunat din nou pe Dorin Chiş, Gabriel Ormoş, Vasile Bunea şi Arpad Biro, cărora li s-a alăturat şi Ioan Olah. Entuziasmul a fost uriaş, insa noua initiativa a primit o lovitură ce nu a putut fi contracarata: clădirea clubului „Poligraf”, devenit între timp „Club Tempo”, a fost retrocedată şi fără o sală de joc stabilă jucatorii s-au risipit din nou, neramanandu-le decat jocul pe internet şi discuţiile pe chat.
Revirimentul din anul 2004 nu a fost un caz izolat. La nivel national miscarea de GO se retrezea. Fostii elevi si studenti din perioada anilor `80, care intre timp isi intemeiasera propriile familii si isi stabilizasera carierele si-au reamintit de jocul care ii fascinase si se cautau pentru a reincepe sa joace. O importanta deosebita a avut revenirea in tara a lui Catalin Taranu, cel mai bine cotat jucator roman  si singurul jucator profesionist european, care si-a declarat intentia de a se dedica ridicarii go-ului romanesc. In atmosfera de entuziasm general, pe langa traditionalele concursuri (Cupa Domenii Web, in organizarea inimosului Titi Ghioc sau Cupa Walter Schmidt organizata de colegii de la clubul omonim din Timisoara) au aparut noi concursuri, cum ar fi Cupa Ambasadorului (organizata chiar de Catalin Taranu si colegii din Bucuresti, cu sprijinul ambasadei Japoniei), concursuri la care s-a depasit pragul psihologic de 100 de jucatori. Pe harta GO-ului au aparut centre noi, cum ar fi Tg. Mures, unde proaspat infiintatul club Shusaku s-a lansat in organizarea a ceea ce avea sa devina pentru urmatorii cativa ani, cel mai mare si mai cunoscut concurs: Cupa Shusaku. Lucrurile se miscau foarte repede si cu o nebanuita forta, ceea ce a dus la un cutremur la nivelul federatiei (FRGO), incremenita si plafonata de ani buni. Comunitatea de GO dorea o alta conducere care sa fie activa si sa implementeze la nivel federal revirimentul, ceea ce a readus in discutie problemele organizatorice si mai cu seama problema cluburilor cu drept de vot.

În acest context favorabil, in primăvara anului 2008, sătui de „căpătuială”, cei care formaseră nucleul din 2004, la care a revenit Marius Vandici, si-au pus la modul foarte serios problema infiintarii unui club sportiv care sa fie afiliat la FRGO si care sa asigure cadrul legal si toate facilitatile pentru membrii sai. Ca urmare, în toamna aceluiaşi an ia fiinţă Clubul Sportiv GO VEST, avându-i ca  membri fondatori pe Dorin Chiş, Vasile Bunea şi Mircea Bujor, ca ultimă achiziţie.

http://www.proexpedition.org

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum